De verschillende soorten dakbedekking

De verschillende soorten dakbedekking

Ben je niet meer tevreden over jouw dakbedekking in Leeuwarden? Of is deze aan het einde van zijn levensduur? Dan overweeg je mogelijk om jouw dakbedekking te vervangen. Voordat je met deze klus aan de slag gaat, moet je weten dat er behoorlijk wat komt kijken bij het vervangen van dakbedekking. Het begint allemaal met het kiezen van de juiste dakbedekking. Doordat we tegenwoordig verschillende soorten dakbedekking kennen, is dit er niet makkelijker op geworden. Om jou een handje te helpen, zetten we hieronder de verschillende soorten dakbedekking op een rijtje.

Hellend dak
Te beginnen met een hellend dak. Indien je de dakbedekking op een schuin dak gaat vervangen, kun je kiezen uit verschillende soorten dakbedekking. In totaal kun je uit de volgende drie materialen kiezen.
1) Dakpannen
Dit is verreweg de meest gebruikte dakbedekking voor hellende daken. Binnen de dakpannen kennen we echter ook weer verschillende soorten. Zo kun je kiezen uit dakpannen van klei, maar ook uit pannen van beton. En dan kennen we daarnaast ook nog leien.
2) Metaal
Naast dakpannen kun je jouw hellende dak ook bedekken met metaal. De populairste soorten metalen dakbedekking zijn aluminium, zink en koper.
3) Riet
Tot slot kun je een schuin dak ook bedekken met riet. Dit kan echter alleen wanneer er een hellingshoek van minimaal 45 graden aanwezig is.

Plat dak
Wil je de bedekking van jouw platte dak vervangen? Dan heb je niets aan de bovenstaande drie soorten dakbedekking. Nee, want voor het bedekken van platte daken kun je ook weer kiezen uit drie mogelijkheden.
1) Bitumen
Deze dakbedekking ken je mogelijk beter onder de naam dakleer. Bitumen dakbedekking is makkelijk te plaatsen en kan goed tegen het wisselende weer in Nederland. Deze dakbedekking gaat ongeveer 25 jaar mee.
2) PVC
De voordelen van PVC dakbedekking zijn hetzelfde als bitumen. Je kunt deze dakbedekking echter ook in het wit krijgen. De levensduur van PVC dakbedekking is ongeveer 25 jaar.
3) EPDM
Qua uiterlijk lijkt dit type dakbedekking veel op bitumen. EPDM dakbedekking is echter een stuk elastischer. Dit betekent dat deze dakbedekking beter tegen temperatuurverschillen kan. EPDM heeft een levensduur van ongeveer 40 jaar.

Tags:


Call Now Button