Borrelende afvoer wijst op probleem met riolering ontluchten

Laatste nieuws

U kunt in huis weleens met een borrelende afvoer te maken krijgen. Het is een fenomeen dat zich vooral voordoet wanneer het buiten hard regent. Deze weersomstandigheid zorgt ervoor dat een bekend probleem met de riolering ontluchten aan het licht komt. Afvoeren waar stinkende lucht uit naar boven komt borrelen, dat moet natuurlijk opgelost worden. Dit artikel is daarom gewijd aan het uitleggen wat precies dit probleem veroorzaakt en wat de loodgieter kan doen om ervoor te zorgen dat het ontluchten van de riolering weer functioneert zoals het hoort. De volgende keer dat tijdens een regenbui het water in de wc-pot begint te borrelen, weet u hierdoor precies wat u moet doen.

Noodzaak voor ontluchten riolering

Om water zonder belemmering door een afvoerbuis te laten stromen, moet eerst de lucht uit de buis gehaald worden om het water een vrije doorgang te geven. Als u een wc in huis doorspoelt, dan zal het water met uw ontlasting een weg door de riolering maken. Hierbij wordt de lucht automatisch door de rioleringsbuizen geduwd. Ergens moet de lucht naar buiten. Om deze reden is er een noodzaak voor het ontluchten van de riolering. Dit wordt gedaan via een ontluchtingspijp op het dak van uw woning.

Wat gebeurt er wanneer het hard regent

Het probleem met de borrelende afvoer doet zich voornamelijk voor wanneer het hard regent. Wat er dan namelijk gebeurt is dat er in een korte tijd zeer veel water uit de hemel naar beneden komt vallen. Dit water moet allemaal in het riool worden afgevoerd. De rioleringsbuizen worden daardoor dus in recordtijd gevuld. Dit betekent ook dat veel lucht uit de buizen moet ontsnappen. Als de ontluchtingspijp op het dak dit niet aankan, dan komt er dus lucht uit de afvoeren binnenshuis omhoog borrelen.

Laat loodgieter een ontlastput aanleggen

Als de afvoeren een keer borrelen bij een super hevige regenbui dan is dit nog niet direct iets waar u zich zorgen over hoeft te maken. Mocht het probleem zich echter vaker voordoen. Bij meerdere regenbuien in het jaar bijvoorbeeld. Dan moet er wel actie ondernomen worden. Wat u dan kunt doen is de loodgieter een ontlastput laten aanleggen. Deze put zal tijdens een regenbui, het water uit de regenpijpen opvangen en dit vervolgens langzaam het riool in laten vloeien. De riolering ontluchten kan hierdoor in een rustig tempo geschieden en daardoor verloopt dit netjes via de ontluchtingspijp op het dak van de woning.

Waarom kiest u voor ons?

24/7 bereikbaar
Meedenken aan de juiste oplossing
Jarenlang in loodgietersvak
Allround Loodgietersbedrijf

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button