Waar dient een ontluchtingskraantje voor?

Waar dient een ontluchtingskraantje voor?

Iedere radiator is voorzien van een ontluchtingskraantje. De kans is aanwezig dat u niet weet waar dit kraantje zich bevindt. Deze zit zich altijd aan de zij- of bovenkant van een radiator. Weet u het ontluchtingskraantje wel te vinden? Dan kan het maar zo zijn dat u geen flauw benul heeft waar dit kraantje voor dient. Geen paniek, want er zijn veel meer mensen die geen idee hebben waar het ontluchtingskraantje voor gebruikt wordt. Bent u desondanks toch benieuwd naar de functie ervan? Dan bent u hier aan het juiste adres. In onderstaande tekst vertellen wij u namelijk waar het ontluchtingskraantje voor dient.

Geen lucht meer in uw verwarmingsinstallatie

Een radiator wordt warm doordat uw ketel het water in de verwarmingsinstallatie opwarmt. Een goedwerkende radiator dient volledig warm te zijn en betrekkelijk snel warm te worden. Is bij u slechts de helft van de verwarming warm? Of duurt het wel heel erg lang voor de radiator eindelijk warm wordt? Dan zit er mogelijk lucht in uw installatie. Dit kan gebeurd zijn tijdens het bijvullen van uw cv-ketel met water. Gelukkig betekent het niet het einde van de wereld wanneer u lucht in uw radiator(en) heeft zitten. Met behulp van het ontluchtingskraantje kunt u de lucht namelijk verwijderen uit uw radiator(en).

Zo gebruikt u het ontluchtingskraantje

Ervaart u problemen met uw radiator? Probeer deze dan eens te ontluchten. Dit is betrekkelijk eenvoudig. Begin altijd met het zoeken van het ontluchtingskraantje. Deze vindt u soms bovenop uw radiator, maar het kraantje kan ook aan de zijkant zitten. Gevonden? Start dan nu met het openen van alle radiatoren in uw woning. Doe dit met behulp van de knop aan de radiator. Zorg er vervolgens voor dat u uw thermostaat gedurende 10 minuten instelt op minimaal 25 graden. Draai de temperatuur vervolgens terug tot de ketel uitvalt en sluit de radiatorknoppen na 10 minuten. Pak nu een handdoek en zet de speciale ontluchtingssleutel op het ontluchtingskraantje. Open het kraantje. U hoort nu dat er lucht ontsnapt. Komt er water mee? Draai het kraantje dan weer dicht. Draai de radiatorknoppen nu weer open en zet uw thermostaat aan. Vergeet niet te kijken of de waterdruk in uw ketel nog minimaal 1,6 bar is. Nog een belangrijke tip: begin altijd met de radiatoren beneden. Heeft u deze allemaal gehad? Ga dan pas boven aan de slag.

Laat uw radiatoren ontluchten

Zoals u kon lezen, is het ontluchten van radiatoren niet bepaald lastig. Toch vinden sommige mensen het geen goed idee om dit zelf te doen. Maar ja, hoe zorgt u er dan voor dat er geen lucht meer in uw installatie zit? Door een loodgieter in te schakelen. Hij kan uw radiatoren binnen de kortste keren ontluchten. Uw radiatoren worden weer snel en goed warm wanneer u ze laat ontluchten door een professional.Call Now Button